Tosa

Tosa

Persoane interesate

vineri, 8 ianuarie 2010

Tosa Inu (Tosa-Ken, Tosa-Token) este o rasa originara din Japonia, unde a fost folosita foarte multi ani la luptele de ciini; aici rasa este echivalentul canin al luptatorilor de Sumo, fiind tratata cu mari onoruri. Istoric vorbind, traditionalele lupte de ciini erau foarte populare in acele timpuri in Japonia, dar mai ales in districtul Tosa din Shikoku. Rasa Tosa Inu asa cum o cunoastem astazi, este rezultatul incrucisarilor dintre o rasa indigena japoneza, Nihon Inu, selectionata pentru vinatoarea animalelor salbatice, si rase occidentale: Mastiff, de la care a mostenit musculatura si un craniu imens, Dog German, de la care a mosteneste talia mare si tinuta sa atletica, de la Bulldog a pastrat o muscatura foarte puternica si fruntea foarte lata, iar de la Bull Terrier mosteneste o tenacitate iesita din comun. Cu aproape o mie de ani in urma rezultatul acestor incrucisari a fost rasa care isi trage numele dupa districtul Tosa unde a fost creata.
Nu se pot sti cu siguranta toate rasele pe care crescatorii japonezi din acele timpuri le-au folosit la crearea Tosa Inu-lui modern. Exista si astazi controverse atit in ce priveste rasele care s-au folosit la crearea Tosa Inu-lui, cit si in ceea ce priveste contributia unor renumiti crescatori si iubitori ai rasei din acele timpuri. Un singur nume s-a conturat de-a lungul timpurilor, acela al doctorului Saito, un mare iubitor al rasei Tosa Inu, care si-a dedicat o buna parte din viata cresterii si selectiei acestor ciini, si caruia ii datoram o buna parte din ceea ce astazi numim Tosa Inu. Doctorul Saito obisnuia sa spuna: "I belive in God and Tosa Inu !" ("Cred in Dumnezeu si in Tosa Inu !").
Treptat Tosa Inu s-a raspindit si in alte districte din Japonia, pe masura ce popularitatea luptelor de ciini crestea.
Crescatorii japonezi, inspirindu-se din codul vechilor samurai, au urmarit ca Tosa Inu sa respecte stilul traditional de lupta, care cere ciinelui sa se lupte in liniste, fara sa scoata nici un scincet. Printr-o selectie controlata s-a facut din Tosa un ciine de temut, cu un aspect infricosator, atletic, cu o talie impresionanta, agil si inteligent. Dovada a fortei sale iesite din comun sta marturie faptul ca inca din cele mai vechi timpuri, de cind dateaza primele regulamente de desfasurare a luptelor, era prevazut ca fiecare Tosa sa fie tinut in lesa de doua persoane.
In Occident, Tosa Inu a patruns mult mai tirziu, dar aici a fost apreciat mai mult pentru calitatile sale de ciine de paza si protectie, domeniu unde isi putea folosi din plin curajul sau fara margini si uimitoarea sa forta de care daduse dovada in ring.
In afara granitelor Japoniei, rasa Tosa Inu a fost si a ramas pina in zilele noastre o rasa foarte rara

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu